Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft.
1033 Budapest, Fő tér 2.
+36 30 883 1953
+36 30 546 1651
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Esernyős Galéria – NAGÁMI: Trepninológia

2020-08-07., 18:00 - 2020-08-30., 18:00

Trepnimánia – trepninológia
 
„Többet tenni a világért, mint amennyit a világ tesz érted – ez siker.” Henry Ford
 
Van itten nekünk egy szobrászunk, aki elég bátor volt ahhoz, hogy ilyen “hülyeséggel” aposztrofálja legújabb kollekcióját. Vagyok olyan pikírt és “aljas”, hogy a művész kattanásaként értelmezzem a sorozatot. Persze nem kattanás ez, semiképp nem lehet az, pusztán arról van szó, hogy Nagámi már megint, mint egyébként mindig, meglep bennünket. Ugyanezt csinálta akkor is, mikor szétberhelt raklapokból rakta össze, pácolta, ácskapcsozta reliefjeit. Ő a talált trepnit, mint önmaga anyagát emelte be a “Hochkunstba”, a legtrógerabb lucfenyőből építkezve, ott, akkor a posztmodern által érintve, de annak soha nem hódolva, nagámis érzékenységgel, rá jellemző igényességgel kiváló kollégái, ti: Csíky-istálló legnagyobb meglepetésére.
 

 
De Nagámi legfőbb erényei közé sorolandó az elszakadás a Mestertől, a csíkység egyediesítése, a bravúros anyaghasználattal igazolva – is, ami oly jellemző volt Tiborra, de alkotónk képes volt leválni erről, ha úgy tetszik, a terhet föladva átfogalmazódni. Ő maga, magáért!
 
Nem tudok elfogulatlanul – talán nem is akarok – róla írni, mert annyi minden összeköt minket, még akkor is, ha én csak síkon próbálok valami hasonlót érzékeltetni a nagyérdeművel.
 
Szeretem Nagámit! (Megmondtam, személyes lesz az írás…) Nem tehetem másként. Persze nem is akarom.
Feledhetetlen emlékem, mikor a komáromi kiállításomra vittem, és visszafelé meg kellett állnunk, hogy Ő napraforgót szedhessen. Rengeteg fejtörést okozott nekem ez a vonzalma…
 
Aztán fölfogtam. Föl azt is, hogy miért ilyen mívesek a fölületei, azt is föl, hogy mivégre a grafikák, sőt; azt is, hogy miért nyúlt vissza az ipari kvázi-hulladékhoz. A trepnihez.
 
Szívesen ajánlom az értő/nem értő közönség figyelmébe szobrászunk gesztusát, hogy ti., a raklap, korunk legikonikusabb szállító, azaz utaztatható eszközét beemeli a képzőművészetbe.
 
Föltehetnénk a kérdést: trepni mi?
Tőle meg jönne a válasz: igen Zolikám, de ugye tudod miért?
 
…és itt dobom le a láncot, mert talán tudom, talán érzékelem, talán még látom is, hogy miről suttognak ezek a szobrok, hogy miként fogalmazta beléjük azt az “átkozott”, receptorai által érzékelt üres mívességet, amitől a jelenvalóságunk akkor is idegen, ha mégannyira vágynánk az összetartozásra!
Jó szívvel ajánlom a kedves publikum figyelmébe Nagámi végletekig idegen, mégis közösségépítő műveit a raklapok igézetében, csak azért, hogy többet tegyünk a világért… Hiszen dolgunk ez!
 

Fábián Zoltán festőművész

 
NAGÁMI Trepninológia

Részletek

Kezdés:
2020-08-07., 18:00
Vége:
2020-08-30., 18:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , ,

Helyszín

Esernyős Galéria
Fő tér 2.
Budapest, 1033 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
www.esernyos.hu
Jegyet vásárolok