Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft.
1033 Budapest, Fő tér 2.
+36 30 883 1953
+36 30 546 1651
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Péntek Orsolya-Tarot című kiállítás megnyitója

2021-09-10., 18:00 - 19:00

PÉNTEK ORSOLYA – TAROT

Dekonstruálni és rekonstruálni: ugyanannak a folyamatnak a két lehetséges iránya. Apró darabokra szedni a világot és saját magunkat, utána pedig összeépíteni a valódi formában emberhez méltó létfeladat. Mindaz a világ-konstrukció és én-konstrukció, amellyel mások kínálnak meg az óvodától az egyetemig vagy akár még tovább, hamis.

A valódi lét ott kezdődik, ahol az ember középre áll. Ahhoz, hogy ezt megtegye, el kell jutnia az alázat nulla fokáig. (0. vagy 22. lap – eljutni a végére ugyanaz, mint elkezdeni.) Ugyanúgy semmivé kell válnia, mint ahogy semmivé kell tennie maga körül a látszatvilágot is.

Dekonstruálni a konszenzust és az úgynevezett szocializáció által körénk épült börtönt voltaképp nehezebb, mint ami utána jön: az ember, ha máshoz nem is, önmagához, a magáról kialakult képhez igencsak ragaszkodik. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy tarthatatlan.

Az ember sokkal több, mint amit gondol magáról. Eljutni idáig azonban csak az első kör. A következő körben már nemcsak a dekonstrukcióért felelős, hanem a rekonstrukcióért is.

Minden gondolatért, amit gondol. Minden szóért, amit kiejt. Minden betűért, amit íróként leír, minden színért, amit festőként a vászonra ken. Felelős a többi emberért, felelős a világért.

Ennek tudása az Aleph, az egyes lap. Akinek volt mersze a világ közepére állni, annak vállán ott a világ súlya. Egyetlen lépés bármerre, és a kettőnél vagyunk. Hamvas Béla azt írja, a Béth, a kettő jegyében minden felbomlik és minden egyesül. A három, a Gimel a mirákulum: a morál és a mágia egysége. Újra el kell jutni a huszonkettőig, és végtelen körökben újra és újra be kell járni a huszonkét lapból–hangból–betűből–színből, mint a legókockákból kirakott Univerzumot, az Isten, az ember és a világ háromszögét. Ha úgy vesszük, egyre könnyebb, ha úgy vesszük, egyre nehezebb újra és újra végig menni ugyanazon a huszonkét állomáson, egészen a végső megvilágosodásig vagy felszabadulásig.

Annál is inkább, mert mind a huszonkét állomás, létállapot és betű más-más arcát mutatja minden alkalommal.

Kezdődjön az út!

Péntek Orsolya képzőművész és író. Festőként klasszikus technikákkal dolgozik, a városi terekkel – különösen Velencével és Rómával – foglalkozik, a városok időrétegeit és színrétegeit absztrahálja képekké, Tarot sorozatában pedig a huszonkét kártyalap jelenik meg absztrakt színnyelvi jelekként. Íróként szintén az idő foglalkoztatja: a Kalligram kiadónál megjelent monarchiás családregény-trilógiájában Magyarország elmúlt 150 évét dolgozta fel női sorsokat a fókuszba állítva, jelenleg pedig egy Pécs történetéről szóló könyvön dolgozik.

A kiállítás megtekinthető 2021. szeptember 10-től október 8-ig.

Részletek

Dátum:
2021-09-10
Időpont:
18:00 - 19:00
Esemény kategória:

Helyszín

Esernyős Galéria
Fő tér 2.
Budapest, 1033 Magyarország
Honlap:
www.esernyos.hu
Jegyet vásárolok