Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft.
1033 Budapest, Fő tér 2.
+36 30 883 1953
+36 30 546 1651

Esernyős

Óbuda szívében, a békebeli hangulatot máig őrző Fő téren 2014-ben nyitotta meg kapuit a III. kerület kulturális sokszínűségét egyedi profillal kiegészítő Esernyős. A mára népszerűvé vált multifunkcionális intézményben az egész évben látogatható koncertek, képzőművészeti kiállítások és filmvetítések mellett a helyi közösséget erősítő programok zajlanak, valamint kávézó, bisztró és turisztikai infopont, jegyiroda működik. A folyamatos bővítés eredményeként a kamaraterem és a kortárs galéria mellett 2016-ban megnyílt a nagyobb események megtartására alkalmas Szindbád Rendezvényterem, illetve szabadtéri rendezvényeknek biztosít helyet a felújított, impozáns és fiatalos belső udvar.

Az Esernyős képzőművészeti törekvéseinek célja, hogy szakmailag megkérdőjelezhetetlen kiállítóhellyé váljon az Esernyős Galéria, amely a kortárs szcéna kiemelkedő alkotóinak és alkotásainak biztosít teret, támogatja a megújító törekvéseket, ill. olyan projekteknek ad otthont, amelyek újragondolják a képzőművészet megszokott sablonjait és javítják a kortárs művészet pozícióit a hazai kultúrában. A tárlatokhoz kapcsolódó kísérő programok fogódzót nyújtanak azoknak, akik kíváncsiak a művészetre és szeretnék megismerni a velük egy korban és térben élő alkotók gondolatait a mindannyiunkat körülvevő valóságról.

Az Esernyős sokszínűségét mutatja, hogy a kulturális rendezvények mellett fő szervezője a Bike & Breakfast alkalmainak, működteti a helyi coworkereket segítő Szindbád Közösségi Irodát, valamint az ipari műemlékből átalakított Gázlámpa Kioszkot.

MEGNÉZEM A VIRTUÁLIS TÚRÁT!

www.esernyos.hu
www.esernyosgaleria.hu
www.facebook.com/esernyos

Gázlámpa Kioszk

Óbuda Fő terének karakteres apró épülete az 1929-ben épült gáznyomásszabályozó ház, amely az 1913-1984 között Budapest energiaellátását biztosító Óbudai Gázgyárhoz tartozott. A városi légszeszt szénből állították elő, de a földgázra való váltással a Gázgyár elveszítette létjogosultságát. A Fő téri pavilon jellegű építmény is 1969-ig látta el eredeti funkcióját, majd volt utcai mosdó, működött fagyizóként, a rendszerváltozást követően azonban kihasználatlanul árválkodott. Budapest legkisebb kávézójaként 2015-ben nyerte el mai alakját a kerületi vezetés inspirációja nyomán. Ma a békebeli hangulatot máig őrző fővárosi tér apró ékszerdobozaként várja vendégeit, elsősorban nyáron és az advent időszakában.

A felújítás során visszaállították az épület eredeti geometriáját, a látható acélszerkezetek türkiz színezést kaptak, tetejére antracit árnyalatú rombusz bádogtető került, és kialakították a mindössze 4 nm területű kávézó belső elrendezését. Az egy fős személyzet lába alatt található a bűvészdobozhoz hasonlatos pince, ugyanis a szűk pultban nincs elég hely a söröshordók, felszerelések tárolására, ám a kompakt alsó térben minden elfér és egy pillanat alatt elővarázsolható. Az egykori gázállomás emlékét ma a tetőn elhelyezkedő négy gázlámpa őrzi, amelyek ma is gázzal üzemelnek.

A Gázlámpa Kioszk mintaértékű példája a budapesti közterek megújításának. 2016-ban fődíjat nyert a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. Terasz-pályázatának pop-up kategóriájában, míg a Turizmus Trend/Vendég & Hotel szaklap Gastro Design versenyében a “vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet –  40 fő alatti nyitott tér ” kategóriájában ért el döntős helyezést.

Magyarországon csupán itt, Óbuda specialty kávézójában fogyasztható az Esernyős számára összeállított világos pörkölésű kávé. Az egyedi arányokkal összeállított Esernyős 42 Blend válogatott ízeket kínál Brazília, Ruanda és Etiópia kávéterméséből. A „kávéfőzés Ferrarijaként” számon tartott La Marzocco kávégépen készülő nedű illatában savanykás, halvány csokoládés jegyekkel. Kóstolva először a ruandai kávébab dominál földes, citrusos ízével, majd ezt váltva sokáig megmarad egy kellemes, meleg, csokoládés íz, amely már a desszertes brazil vonal sajátja.

www.facebook.com/gazlampa

 

Szindbád Közösségi Iroda

Szintén az Esernyős üzemelteti Óbuda első coworking irodáját, amelynek célja, hogy korszerű környezetet biztosítson a saját irodával nem rendelkező vagy épp plusz tárgyalókat igénylő helyi vállalkozásoknak és coworkereknek.

A sokféle üzleti igényt kielégítő felszereltség és a célszerű kialakítás mellett környezetbarát megoldások szolgálják a III. kerület üzleti innovációt serkentő kezdeményezését, mindössze 3 HÉV megállónyira Budapest belvárosától.

A 2016-os indulás olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a Szindbád már az első évben az Év Irodája verseny egyik döntőse lett saját kategóriájában.

www.szindbad.com
www.facebook.com/szindbad

Munkatársak

Halmai Róbert
ügyvezető
ugyvezeto@esernyos.hu
János Judit
gazdasági vezető
janos.judit@esernyos.hu
Gál Zoltán
vendéglátó üzletvezetõ
gal.zoltan@esernyos.hu
Sógorkáné Remecz Andrea
pénzügyi ügyintéző
remecz.andrea@esernyos.hu
Polgár Judit
turisztikai területvezető
polgar.judit@esernyos.hu
Neubrandt István
műszaki munkatárs
neubrandt.istvan@esernyos.hu
Buják Beatrix
közösségi iroda koordinátor és ügyviteli munkatárs
bujak.beatrix@esernyos.hu
Csóka Eszter
kulturális szakember
csoka.eszter@esernyos.hu
Czveiber Barbara
kulturális szakember
czveiber.barbara@esernyos.hu
Kiss Mónika
kommunikációs és kulturális szakember
kiss.monika@esernyos.hu
Parajos Norbert
pénzügyi szakember
parajos.norbert@esernyos.hu
Kissné Szántó Andrea
pénzügyi ügyintéző
szanto.andrea@esernyos.hu
Kupai Gyöngyi
vendéglátás
bufe@esernyos.hu
Nyíri Mária
vendéglátás
nyiri.maria@esernyos.hu
Kovács Petra
vendéglátás
kovacs.petra@esernyos.hu
Gyugyiné Szitás Noémi Ágnes
vendéglátás
Vörös Gabriella
pénzügyi asszisztens (szülési szabadságon)
voros.gabriella@esernyos.hu
Siti Andrea
vendéglátás
Králikné Molnár Erika
vendéglátó üzletvezető-helyettes (szülési szabadságon)
molnar.erika@esernyos.hu
Kozma Fanni
turisztikai asszisztens (szülési szabadságon)
kozma.fanni@esernyos.hu
Pintér Noémi
sportszervező
pinter.noemi@esernyos.hu
Menich Ráhel
rekreációs szervező
menich.rahel@esernyos.hu
Tóth Imre

toth.imre@esernyos.hu
Németh Erzsébet
recepciós
Horváth Valér
gondnok
Siklósiné Kovács Szilvia
takarító